När besöker du en gynekologmottagning?

Till en gynekologmottagning går du om du har problem med underlivet som kvinna. Det kan allt från konstiga flytningar till graviditet. Du får även hjälp med preventivmedelsrådgivning på en gynekologmottagning.


Gynekologmottagning

Priser på en gynekologmottagning

Det är samma kostnad att gå till en gynekolog som att gå till en specialist. En gynekolog är nämligen en specialistutbildad läkare.

Specialistvård kostar olika mycket beroende på vilket landsting du tillhör. Priserna sträcker sig mellan 200-350 kronor per besökstillfälle.

Gynekologisk hälsokontroll

På en gynekologmottagning kan du göra en gynekologisk hälsokontroll. Gynekologen sätter sig först och främst ner och pratar med dig och hur din eventuella sjukdomshistoria sett ut. Hon eller han lyssnar även på om du har några speciella besvär som du vill ha hjälp med.

Efter samtalet görs en rutinmässig undersökning av underlivet. Först kontrollerar gynekologen att allt ser ut som det ska i de yttre delarna av underlivet. Sedan görs en inre undersökning av slidan och livmodern.

Gynekologen kontrollerar även att slemhinnan ser fin ut. För att lättare komma åt använder gynekologen ett speciellt instrument som kallas för spekulum.

En gynekologisk hälsokontroll har andra priser än vid en vanlig gynekologundersökning. Här ligger priserna på mellan 0-200 kronor och beror också på var du bor någonstans.

  • I Stockholm och Sörmland kostar det ingenting att göra en gynekologisk hälsokontroll.
  • I Västmanland kostar det 200 kronor att göra en gynekologisk hälsokontroll.
  • I alla andra län kostar det ungefär mellan 100-150 kronor att göra en gynekologisk hälsokontroll.

Akuta gynmottagningar

En akut gynekologmottagning tar emot akuta fall av gynekologiska problem. Det kan vara komplikationer vid graviditet såsom missfall, akuta infektioner, smärtor eller komplikationer efter en operation.

Om du är osäker på var du ska åka vid ett akut tillstånd kan du alltid kontakta sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 08-320 100. De kan också hjälpa dig att söka efter närliggande jourhavande mottagning med specialister inom gynekologi, då väntetiderna kan vara mycket långa på en akutmottagning.

Priset varierar även här beroende på var du bor och ett akutbesök kan kosta mellan 200-400 kronor.

Ultraljud på en gynekologmottagning

På en gynekologmottagning kan du även göra ultraljudsundersökningar. Det finns två typer av undersökningar med ultraljud.

Dels kan gynekologen använda en ultraljudsstav som undersöker underlivet inifrån. Då stoppas det in en stav i slidan med lite glidmedel på. Med detta ultraljud kan gynekologen se äggstockarna och livmodern mycket tydligt.

Den andra varianten av ultraljud är den som används vid en graviditet. Då görs undersökningen utifrån på magen.